25.3.10

Coklat Itu Bagus

Coklat boleh dijadikan makanan sampingan seperti sarapan dan makanan tengah hari untuk mendapatkan tenaga. Ianya baik untuk kesihatan tetapi jumlah pengambilannya perlulah dikawal.

Antara kandungan coklat:

•Polyphenols
- Menjadi penangkis kepada beberapa penyakit kronik seperti kanser, sakit jantung, menurunkan tekanan darah dan strok. Jangan risau, jika sekadar mengambil dalam kuantiti diperlukan.

•Theobromine
- Sebaik menjamah coklat, individu akan berasa lebih bertenaga. Mata mengantuk secara automatik akan terbuka dek penangan bahan theobromine.

•Phenylethylamine
- Kandungan phenylethylamine memberikan rangsangan otak yang menghasilkan dopamine. Kesan kehadiran dopamine mencetuskan perasaan ceria dan tenteram hingga membangkitkan mood romantis. Justeru coklat sangat sesuai sebagai hadiah paling romantik.

•Antioksidan
- Bagi individu yang risau dengan garis penuaan yang mula timbul di wajah, coklat barangkali boleh membantu. Sifat antioksidan mampu mencegah proses penuaan yang disebabkan kesan radiasi.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...